Olemme tehneet vientikauppaa vuodesta 2015 lähtien, kaikki on opittu kantapään kautta eli olemme tehteet kaikki mahdolliset virheet pienellä osa-alueella. Näin ollen voimme rehellisesti sanoa että olemme tällä osa-alueella asiantuntijoita.
”Sehän on helppoa, tili Amazoniin ja aletaan myymään tavaraa joka paikkaan.”
Näin voisi kuvitella mutta asia ei todellakaan ole näin, ei etenkään mikäli kiinnostusta on Aasian suuntaan. Ensinnäkin, tässä pari selvitettävää asiaa vaikkapa Japanin myyntialustoilla:
- Kieli, osaatko niin hyvin Japania että pystyt tekemään laadukasta tuotesivua paikallisella kielellä?
- Onko paikalliset viranomaisasiat kuten terveysministeriön säännökset hallussa?
Ei, et todellakaan voi viedä Japaniin tuotetta jos se koskettaa esim. suuta ennen kuin olet tehnyt selvityksen tuotteesta paikallisien viranomasien kanssa (jopa prefektuaarikohtaisia eroja).
Jep, koettu tämäkin kantapään kautta mutta niin vain on kuksa myynnissä:
Tullausasiat noin ylipäätään, onko hallussa? Joudut tekemään jo Suomen päässä vienti-ilmoituksen. Kirjanpitoon tarvitset poistumisvahvistetun päätöksen Tullilta tai muuten verotarkastuksessa saatat joutua maksamaan vienneistäsi takautuvasti Suomen alvin 24%.
Tuossa oli jo ihan yleistäkin tietoa vientikaupasta verottajan näkökulmasta joka koskee tottakai jokaista EU alueen ulkopuoleista myyntitapahtumaa. Mutta palataanpa vielä tuohon Japaniin ja tarkalleen ottaen japanilaiseen kuluttajaan.
- Jes, olet tehnyt kaikesta säädöstä huolimatta jotain oikein ja tuotteesi on nyt myynnissä Japanissa ja japaniksi. Saat kysymyksen tuotteesta japanilaiselta, osaatko vastata? – Ehkä osaat, kiitos Google translaten.
- Edelleen kaikki hyvin, nyt meni ensimmäinen tuote perkele!!
- Kahden viikon päästä saat ensimmäinen arvostelun: Se on 1/5 tähteä ja todisteena kuva tuotteestasi joka nyt valitettavasti eroaa tuotetietojesi tekstistä aivan mitättömän vähän!! – Hups.
Tämä on kärjistetty esimerkki mutta olemme senkin kokeneet Japanissa että lupaavasti alkanut muumiselkärepun myynti tyssää nopean 30 kpl myynnin jälkeen. Riitti kun yhdessä oli huono vetoketju josta syntyi yksi huono arvostelu.. ja vielä kun kuluttaja oli pureutunut tekstiin ”made in china” niin soppa oli valmis. Toisin sanoen, ko. tuotetta ei ole enää myynnissä.
Toisaalta, mikäli tuotteesi on laadukas, hyvät arvostelut tulevat auttamaan ja ohjaamaan sinulle myyntiä. Tässä esimerkki hyvästä palautteesta (kuvan kera tiestysti):
Nyrkkisääntö:
On erittäin tärkeää ymmärtää paikallista kulttuuria, ja tapaa miten juuri siellä tehdään liiketoimintaa. Tämä pätee kaikkiin maihin.
Mitä sitten pitäisi tehdä?
Hyödyntää paikallista yrittäjää ja rakentaa luottamus hänen ja hänen firmansa kanssa.
Eli myyt tukkuhintaan tuotteet hänen varastoonsa ja hän hoitaa jälleenmyynnin, palatukset, aspan ja kaiken muun paikan päällä. Toki joudut edelleen hoitamaan kotimaan vientiselvitykset ja neuvottelemaan rahdit (ei muuten ole halpaa hommaa!) sekä tietysti neuvottelet säännöllisesti paikallisen jälleenmyyjäsi kanssa.
Me käymme itse vuosittain paikan päällä luomassa suhteita ja tiivistämässä luottamusta meidän jälleenmyyjin Aasiassa. Hyvän tavaraliikenteen johdosta meillä on myös kohtuulliset hinnastot lentorahteihin.
Tarjoammekin omaa palveluamme nyt myös muille yrityksille. Tuotteet kulkevat samassa ”putkessa” muiden tuotteiden kanssa joten kulutaso on järkevä vaikka lähdettäisiin hyvinkin pienellä määrällä uusille markkinoille.
Palvelumme on riskitön ja yrityksellesi aivan tavallista kotimaan alv myyntiä. Me siis ostamme tavaran ja viemme sen kohdemarkkinoille.
Mitä maksaa?
Kaikki räätälöidään alusta lähtien niin että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Myyntisopimukset tehdään kolmikantana teidän, meidän ja paikallisen jälleenmyyjän kanssa.
Kulumme otamme myyntikatteesta, erillistä maksua palvelulle ei ole. On myös hyvä huomioida että Pohjoismaiset brändit ovat ja kuuluvatkin olla Aasiassa kalliimpia kuin Suomessa. Näin ollen normaali tukkuhinta yleensä jo riittää etenkin jos kilpailu on pientä.
Pistäkää merkkiä ja jutellaan lisää.
Terveisin, Erkko